AS3 | Blogi paremmasta työelämästä

Johtaja, tunnistatko urasi riskikohdat?

Kirjoittanut Henna Tomperi | Jul 10, 2025 11:30:00 AM

Johtotehtävät ovat omalla tavallaan kaksijakoisia: Toisaalta johtotehtävä tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia tehdä vaikuttavaa työtä, saada arvostusta ja ansaita selvästi keskivertotyöntekijää parempaa palkkaa. Toisaalta taas johtotehtävissä on riskejä, joita asiantuntija- ja tiiminvetäjärooleissa ei samalla tavalla kohtaa.

Valmennamme vuosittain Pohjoismaissa lukuisia eritasoisissa johtotehtävissä toimineita henkilöitä ja tiedämme, että urariskien tunnistaminen tukee kestävän työuran rakentamista joskus varsin myrskyisissäkin johtotehtävissä. Usein kohtaamme valmennettavia, jotka eivät ole osanneet ennakoida johtajaroolinsa päättymistä. Parhaimmillaan haastavan tilanteen ratkaisu on kuitenkin entistä parempi tehtävä – ja johtaja, joka muistaa jatkossa, että johtotehtäviin liittyviä riskejä ei kannata jättää huomiotta.

Johtajan uraan kuuluu aina riskejä

Yksi näkyvä esimerkki riskeistä on johtotehtävien keston lyhentyminen kansainvälisesti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 500 suurimman pörssiyrityksen toimitusjohtajan mediaaniaika tehtävässä putosi 2013–2022 kuudesta vuodesta 4,8 vuoteen. Keskimääräinen aika näiden organisaatioiden ylemmissä johtotehtävissä vaihtelee reilun 2,5 vuoden ja reilun 7 vuoden välillä tehtävästä riippuen. Myös toimiala vaikuttaa ainakin tiettyjen tehtävien osalta toimikauden keskimääräiseen kestoon.

Mahdollisia syitä lyhentyvien toimikausien takana on luonnollisesti monia, mutta monimutkainen ja nopeasti muuttuva toimintaympäristö on yksi keskeinen tekijä; asiakasodotukset, geopoliittinen tilanne, lainsäädäntö ja teknologiat muuttuvat nopeasti. Johdon pitäisi pystyä varmistamaan organisaationsa menestys ja kasvu, vaikka epävarmuustekijät vaikuttavat myös heihin ihmisinä. Johtajia mitataan usein hyvinkin tiukoilla liikevaihto- ja kannattavuusmittareilla, ja päätöksiä johtajan vaihtamisesta voidaan tehdä joskus varsin nopeastikin, kun luvut lähtevät laskuun. Johtajana olet usein vain niin hyvä kuin viimeisimmät tuloksesi!

Toimintaympäristön muutoksiin liittyvien riskien lisäksi johtajan on hyvä olla tietoinen muistakin tilanteista, joihin liittyy urariskejä. Sellaisia ovat esimerkiksi:•    Uudessa tehtävässä aloittaminen

  • Muutokset itseä ylemmässä johdossa tai hallituksen kokoonpanossa
  • Henkilöhaasteet
  • Verkostoitumisen puute
  • Taloudelliset haasteet
  • Organisaation kasvu
  • Strategiset erimielisyydet
  • Johtamisen haasteet
  • Osaamisen haasteet
  • Oma jaksaminen
  • Kriisitilanteet, PR-haasteet

Joskus riskit voivat johtua kokonaan toimintaympäristöstä, joskus taas niiden takana on omaan johtamiseen liittyviä haasteita, kuten esimerkiksi yritys toteuttaa liian monta muutosta liian nopeasti, kyvyttömyys kuunnella ihmisiä ja luoda psykologista turvallisuutta organisaatiossa tai oman oppimisen ja kehittymisen laiminlyönti kiireen keskellä. 

Tietoisuus johtajuuteen liittyvistä riskeistä on tärkeää, ja näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Joskus huomaamme johdon valmennettaviemme kanssa, että johtaja on ollut niin fokusoitunut jokapäiväiseen johtamistyöhönsä, että hän ei ole ehtinyt tai ymmärtänyt kiinnittää huomioita uransa kannalta tärkeisiin asioihin ja mahdollisiin urariskeihin. 

Oman uran perusteista huolehtiminen voi joskus kuitenkin olla edellytys sille, että johtaja saa jatkaa tehtävässään. Oletko sinä miettinyt, mille asioille menestymisesi johtajana perustuu? Kuinka paljon kiinnität niihin huomiota arjessa? Kuinka varmistat, että nämä perustat pysyvät vakaina? 

Kuinka pitää huolta urasta?

Paras tapa valmistautua mahdollista urariskien toteutumista varten on varmistaa kirkas ammatillinen omakuva: selkeä ymmärrys omista vahvuuksista, johtamisfilosofiasta, saavutuksista ja motivaatiosta johtajana. Koska vaatimukset johtotehtäviä kohtaan ovat jatkuvassa muutoksessa, myös oman osaamisen ja saavutusten äärelle kannattaa pysähtyä säännöllisesti. Lisäksi ammatillisen omakuvan rakentamisessa kannattaa muistaa realismi ja tosiasioiden tunnustaminen – erityisesti johtotehtävissä olisi tärkeää kerätä säännöllisesti palautetta ja tietoa siitä, missä oma osaaminen ja tekeminen on riittävää ja missä olisi parannettavaa.

Johtajan kirkas omakuva on erinomainen työkalu, jonka avulla voi viestiä omasta toimintatavastaan niin omalle organisaatiolle kuin myös ylöspäin esimerkiksi hallituksen suuntaan – näin oma toiminta näyttäytyy johdonmukaisena ja selkeänä myös muille. Kirkas omakuva on myös vakuutus, sillä se on paras tapa erottautua ammatillisesti, jos tai kun tulevaisuudessa lähtee keskustelemaan mahdollisista uusista johtorooleista.

Myös verkostoista kannattaa pitää huolta – yhteydet erilaisiin ihmisiin niin oman organisaation sisällä kuin ulkopuolellakin auttavat vahvistamaan omaa ymmärrystä toimintaympäristöstä ja sen muutoksista. Lisäksi mukava sosiaalinen verkostoituminen voi muuttua turvaverkoksi tilanteessa, jossa jokin johtajauran riskeistä toteutuu.

Lisää tukea oman johtajanuran pohdintaan löydät Johtajan uratsekki e-kirjastamme. Ammattitaitoinen johdon coach voi myös olla hyvin arvokas tuki esimerkiksi tilanteessa, jossa huomaat urariskejä ympärilläsi.

Entä jos jokin riski toteutuu?

Miten sitten kannattaa toimia, jos yksi tai useampi urariski toteutuukin? Kuinka päästä eteenpäin, kun sinulle tarjotaan eropakettia?

Tärkeintä tällaisessa tilanteessa on pysähtyä hetkeksi ja suunnitella seuraavat askeleet ammattimaisesti. Vaikka tilanne on usein yllättävä ja järkyttävä, muista että et ole ensimmäinen johtaja, jonka uralla on tapahtunut tällainen tilanne. Jos vain mahdollista, eropakettiin kannattaa neuvotella osaksi johdon uracoaching. Näissä tilanteissa johdon uravalmentajan tuki ja rinnalla kulkeminen on erittäin hyödyllistä. Voit tutustua tarkemmin AS3:n valmentajiin ja johdon uracoachingiin verkkosivuillamme.