Työuupumus ja työhyvinvointi ovat olleet taas viime aikoina paljon esillä mediassa. Keskustelu velloo edelleen vahvasti yksilöllisten tekijöiden (esim. ikä ja sukupuoli) ympärillä, vaikka tutkimukset osoittavat, että työuupumisen ehkäisyssä pitäisi keskittyä työoloihin eli työn voimavara- ja kuormitustekijöihin.
Ilman systeemisen tason tarkastelua hyvinvoinnin kehityshankkeet jäävät auttamatta pintapuolisiksi. Ja pahimmillaan sysäävät vastuun jo entisestään kuormittuneiden työntekijöiden harteille. Tiimin sisäisiä konflikteja tai työn vääränlaista mitoitusta ei ratkaista mindfulness-harjoituksilla tai tarjoamalla terapiaa.
Aito vaikuttavuus syntyy sukeltamalla rohkeasti työhyvinvoinnin haasteiden juurisyihin ja korjaamalla ne yhdessä tiimin kanssa. Unohtamatta niitä voimavaratekijöitä, jotka puolestaan lisäävät työnhyvinvointia ja työn imua.
Hyvinvointi työpaikoilla luodaan yhdessä. Tarvitsemme enemmän keskustelua siitä, MITEN me teemme töitä yhdessä tuloksekkaasti ja yhteisöllisyyttä vaalien. Millainen vuorovaikutus on yhteistyötä rakentavaa? Millaisia pelisääntöjä tarvitsemme työmme tueksi? Miten olemassa olevat rakenteet tukevat työn tekemistä, vaatiiko joku kohta kirkastusta tai muutosta? Mikä jo nyt toimii hyvin - mitä haluamme vaalia?
Hyvä uutinen on se, että työhyvinvoinnin ohella, myös työn tuottavuus kohenee samoilla keinoilla.
Olemme kehittäneet Sujuvan työn ja hyvinvoinnin pyörä -työkalun HR:n ja esihenkilöiden avuksi, kun halutaan kehittää tiimien työhyvinvointia. Työkalu auttaa pohtimaan hyvinvointia eri näkökulmista ja kokoaa yhteen hyvinvointiin eniten vaikuttavat tekijät. Tutustu työkaluun ja lataa se itsellesi materiaalikirjastostamme!